Har skrevet bok om andre verdenskrig

På oppdrag fra Nordnorsk Fredsenter i Narvik – i dag Narviksenteret – skrev Marianne Soleim Neerland det som nå er kåret til en av de ti viktigste bøkene om andre verdenskrig i Norge, ifølge tung jury.

– En flott anerkjennelse for både Marianne og oss, sier Ulf Eirik Torgersen i Narviksenteret.

Marianne Neerland Soleims doktoravhandling “Sovjetiske krigsfanger i Norge 1941-1945 – antall, organisering og repatriering” var et oppdragsprosjekt for Nordnorsk Fredssenter i Narvik. Interessen for avhandlingen var så stor at den i 2009 ble gitt ut i bokform.

fjellkrigen-200x300Nå er den altså inne på topp ti i vurderingen av de ti viktigste norske bøkene om andre verdenskrig.

VANSKELIG Å VITE

Lista ble satt opp i anledning den store sakprosafestivalen som nylig ble arrangert på Litteraturhuset i Oslo. I juryen satt professor og forfatter Hans Fredrik Dahl sammen med kritiker og forfatter Espen Søbye og historiker Synne Corell, som nylig fullførte en doktorgrad om krigslitteraturen.

– Mandatet var formulert sånn at det skulle handle om bøkene som har formet vårt syn på krigen. Det er jo veldig vanskelig å vite. Men smale og kontroversielle bøker har havnet utenfor. Det dreier seg hovedsakelig om konvensjonelle bøker, men som har vært toneangivende, solide og gode, sa Espen Søbye til Dagbladet i forbindelse med offentliggjøringen av lista.

NORDNORSK PERSPEKTIV

Men utover Soleim Neerlands bidrag samt Bjørn Bjørnsens, «Det utrolige døgnet», som kom i 1977, er det lite som tar for seg krigshistorien i nord på den samme lista.

– Jeg registrerer at juryen har forholdt seg til bøker gitt ut før 2009. Jeg vil hevde at det de siste ti årene er kommet en rekke utgivelser som enten kaster lys over nye sider av krigen eller bidrar emd utradisjonelle vinklinger. Hvorvidt disse får videre betydning for vårt syn på krigen, gjenstår å se, sier Ulf Eirik Torgersen. Han ramser opp flere bøker og forfattere med et nordnorsk perspektiv på verkene sine fra de senere år; Arvid Pettersons «Fortiet fortid», om tvangsevakueringen av Finnmark, Asbjørn Jaklins «Nordfronten» og Alf R Jacobsens mange bøker om krigshandlingene i nord.

«FJELLKRIGEN»

 

En bok Torgersen gjerne skulle sett nevnt på en slik liste er «Fjellkrigen 1940, Lapphaugen – Bjørnfjell» av Johan Helge Berg og Olav Vollan:

– En Bibel og et oppslagsverk som ruller og går og som det knapt er funnet et feilsskrevet komma i.

 • Mye er skrevet om det som skjedde i nord under krigen, men i det kollektive erindringsbildet har vi ofte kommet til kort her, dessverre. Litteraturen «vår» har ikke alltid fått den plassen den fortjener i det offentlige rom, sier Ulf Eirik Torgeresen.

HER ER LISTA OVER DE TI VIKTIGSTE BØKENE OM ANDRE VERDENSKRIG

 • Lise Børsum: Fange i  Ravensbruck, 1946
 • Helge Krog: 6te kolonne -? Om den norske storindustriens bidrag til Nazi-Tysklands krigføring, 1946
 • Asbjørn Sunde: Menn i mørke, 1947
 • Magne Skodvin: Striden om okkupasjonsstyret i Norge fram til 25.september 1940. 1956
 • Herman Sachnowitz (og Arnold Jacoby): Det angår også deg, 1976
 • Bjørn Bjørnsen: Det utrolige døgnet, 1977
 • Guri Hjeltnes: Hverdagsliv, Bd. 5, Norge i krig. Fremmedåk og frihetskamp 1940-1945. Hovedredaktør Magne Skodvin. 1987
 • Eystein Eggen: Gutten fra Gimle, Et NS-barns beretning, 1993
 • Anne Eriksen, Det var noe annet under krigen. 2. verdenskrig i norsk kollektivtradisjon, 1995
 • Marianne Neerland Soleim: Sovjetiske krigsfanger i Norge 1941-1945, Antall, organisering og repatriering, 2009

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *