Tur med mening

Til høsten tar sykepleier Stein Ivar Woll med seg ti rusmisbrukere på tur fra Abisko til Skjomen. Naturopplevelse, samarbeid og mestring skal hjelpe de på veien til et nytt liv. Og kanskje blir det tvproduksjon og god Narvikreklame av turen.

– Jeg vet hvor viktig fysisk aktivitet og naturopplevelse er for psysisk helse og rusbehandling. Det har jeg sett gjennom jobben min som sykepleier ved Nordlandsklinikken, forteller sykepleier og idémaker Stein Ivar Woll.

Woll, kanskje mer kjent som SIW fra SIWs matblogg, skal ta med seg ti rusmisbrukere fra Abisko til Skjomen der naturopplevelse, samarbeid og mestring skal stå i fokus. En distanse på ca 5,5 mil med mest vandring, men med flere innlagte utfordringer underveis. Hele turen skal vare fire dager. Alle deltakere skal bære sin egen bagasje, og gjennom samarbeide skal alle sammen jobbe seg gjennom utfordringene, og til slutt gå i mål samlet i Skjomen.

– Det kommer til å bli en stor utfordring for deltakerne. Husk at dette er deltakere som har vært helt nede i rusen de siste årene. De har ingen ressursen, verken økonomiske eller helsemessige. Både psykisk og fysisk har de vært helt nedkjørte, og selvtillitsmessig helt på bunn. Så det er ingen tvil om at dette kommer til å bli en stor utfordring.

Stein Ivars målsetting er at turen skal være et mål som deltakerne kan jobbe frem mot.

– Det er viktig å sette seg et mål som den enkelte deltaker kan jobbe mot. De må begynne å trene og få inn nye rutiner i hverdagen for å nå målet – det å gjennomføre denne turen. Endringen i rutiner vil være med på å hjelpe dem å stå rusfri også etter at turen er ferdig. Prosjektet skal være med på å få de tilbake til livet igjen, sier Woll.

Stein Ivar er allerede midt i utvelgelsesfasen. De aller fleste er allerede valgt ut.

– Det er deltakere fra hele Norge. Det har vært en stor etterspørsel fra mennesker som vil delta. Også hjelpeapperatet spør på vegne av rusmisbrukere. Prosessen er veldig spennende akkurat nå, sier Woll.

For tiden jobber Stein Ivar hardt for å skaffe finansiering til prosjektet.

– Prosjektet er kostbart og krever mye. Men tilbakemeldingene sålangt har vært strålende, og jeg har allerede på plass flere lokale samarbeidspartnere. Nå starter jobben mot de nasjonale aktørene, sier Stein Ivar Woll.

Et av Wolls håp er at konseptet skal få mye fokus og etter hvert bli en programserie på tv. Det blir spennende å se fortsettelse i prosjektet.

Kart_tur-med-mening
Ruten deltakerene skal gå

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *