I april åpner Det 4. hjørnet

Snart er dagen kommet. 7.april er det offisiell åpning av Det 4. hjørnet. 8600 samfunnsnyttige kvadratmeter midt i Narvik sentrum. Overlevering av bygget skjedde siste uken i februar.

Tekst og foto: Rune DahlDSC_5475

Det. 4. hjørnet på Torvet er byens nye signalbygg, og som definitivt er med på å definere Narviks nye sentrum.

Det er Peabs datterselskap Bjørn Bygg som har vært totalentreprenør og ledet byggingen, på oppdrag fra initiativtaker og byggherre Forte Narvik. Stiftelsen Narviksenteret har vært medbyggherre. Kontrakten er gjennomført i samarbeid med Nilsen og Haukland fra Harstad, og har en verdi på 215 millioner kroner.DSC_5412

Det 4. hjørnet er blitt et praktbygg med attraktive uterom og møteplass med kafé. Et kontorbygg på totalt fem etasjer huser Narvik bibliotek og fylkesbiblioteket, Narviksenteret med krigsmuseum, Turistkontoret og Sparebanken Narvik. Serveringsstedet Punktum blir også å finne i bygget. I tillegg er det utleie areal i 3 etg. og i underetasjen under banken.

Peab har i tillegg til selve bygget hatt ansvaret for å anlegge ny park på deler av parkhalltaket, samt forbinde de to delene av Kommuneveien henholdsvis bak Parkhallene og bak Rådhuset via en kulvert under Frydenlundsbrua.

  • Narvik sentrum og torvet bærer preg av at det er lenge siden det er bygget noe her. Nye Narvik Torv vil gi et etterlengtet løft til uterommet i hjertet av Narvik, sier Roger Bergersen, daglig leder hos prosjekteier Forte Narvik.DSC_5427

Nordland Fylkeskommune har gitt Nye Narvik Torv status som regionalt kulturbygg. Biblioteket, turistkontoret og krigsmuseet vil ha felles inngang, sammen med kundesenteret, kafé og møteplass.

  • Dette er et samfunnsprosjekt, sier Bergersen.

7.april vil biblioteket, turistkontoret og Sparebanken Narvik ha flyttet inn, mens krigsmuseet – som har fått stor plass i bygget – ser ut til å åpne 26. mai.DSC_5467

– Naturlig nok vil også noe utearbeid i parken gjenstå til våren. Men ellers går prosjektet som planlagt, og med tett kostnadsoppfølging skal vi også komme i mål innenfor budsjett, sier Bergersen.

–     Bygget står midt i hjertet av byen. Hele byen skal forholde seg til det. Bruken er viktig, og dette er et sted folk naturlig skal komme til. Vi skal trives i sentrum. Bibliotek, museum og turistkontor skal være lett tilgjengelig. Når E6 blir lagt i tunnel gjennom Fagernesfjellet og vogntogene er ute av sentrum, blir det enda bedre.

Roger Bergersen

 

Serveringsstedet Punktum vil ha lokasjon rett bak hovedinngangen, i en slags glidende overgang mellom bibliotek og krigsmuseum og der også turistkontoret vil være lokalisert.DSC_5470

Heis og trapper fra det underjordiske parkeringsanlegget er etablert i et glasshus foran hovedinngangen, og også det forventes å gjøre både «det ukjente» anlegget i Parkhallene, og selve parkområdet mer tilgjengelig for daglig bruk.

Prosjektleder for bygget er Valdemar Johansen og ingeniørfirmaet Laksaa.

Sparebanken Narviks deltakelse i Nye Narvik Torv har vært avgjørende for realiseringen. Banken bidrar med kraftig rabatt til det kommunale biblioteket – og banken står også bak prosjekteier, investeringsselskapet Forte Narvik.

DSC_5448

Det er anslått et daglig besøk på 800 personer når det nye krigsmuseet og biblioteket har åpnet dørene. Når huset er i full drift en gang utpå forsommeren, vil det være 80–100 ansatte som har sin daglige arbeidsplass der.

FAKTA «DET 4. HJØRNET»

Byggherre: ForteNarvik, med Narviksenteret som medbyggherre

Kostnad: 360 mill. kroner

Areal: Totalt 8.500 kvadratmeter.

Vil inneholde: Narvik Bibliotek, Fylkesbibliotek, Narviksenteret med krigsmuseum, Turistkontor, Visit Narvik, Sparebanken Narvik og Café PUNKTUM.

Prosjektleder: Laksaa AS ved Valdemar Johansen

Prosjektansv.: ForteNarvik

Entreprenør: Bjørn Bygg AS

Ferdig: Februar 2016

Innflytting: Mars 2016

Åpning: Torsdag 7.april.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *