I Finnmarksløpet for 13.gang

Hundekjører Vidar Løkeng fra Beisfjord stiller i år opp for 13.gang i Finnmarksløpet. Vidar skal også I år kjøre 500 km med et spann bestående av åtte hunder. Starten går lørdag.

Tekst: Rune Dahl

Beisfjord er meget sterkt representert i Finnnmarksløpet, verdens lengste løp for åttespann.

I tillegg til Vidar Løkeng, så stiller også Michael Kvilaas og Lene Finnsveen opp på den 500 kilometer lange distansen.

  • Ambisjonen i år er å kjøre litt skarpere enn bare det å kjøre på tur. Det hadde vært fantastisk å komme blant de ti beste. Men det er utrolig mye som skal klaffe underveis, sier Løkeng.

Vidar Løkeng mener at spannene til både Kvilaas og Finnsveen er kapable til å havne i den øvre delen av resultatlistene. Hele 79 hundespann er påmeldte i årets løp. Mens Løkeng er en veteran å regne i Finnmarksløpet, så stiller de to for første gang i løpet.

  • I år har jeg med Reidar Stenmark som hjelpemann. Han er en gammel hundekjører med stor erfaring, og vi har samarbeidet veldig godt tidligere, blant annet under Femundsløpet, forteller Løkeng.

Finnmarksløpet starter førstkommende lørdag fra Alta sentrum. Målgangen er alltid vanskelig å forutse. Vær- og føreforhold spiller en stor rolle i løpets utvikling underveis, derfor er målgangen like uforutsigbar som været i Finnmark.1965500_625015814220920_1514399494_o

 

Fakta:

Finnmarksløpet ble første gang arrangert i 1981, da med tre spann på startstreken.  I 2015 stod 132 spann fra 15 forskjellige nasjoner på startstreken, fordelt på våre tre klasser.

Fra 2009 har NRK hatt daglige sendinger fra løpet og interessen blant det norske folket har eksplodert.

I 2016 starter løpet lørdag 5. mars i 2016.

Starten går over ca. to timer og foregår midt i Alta sentrum. Det er en folkefest med speaker, musikk og tusenvis av publikummere.

 

 klasserTre

Junior (6-spann) kjører 200 km, starten går i Alta lørdag og går over Finnmarksvidda og tilbake til Alta igjen.

500 km (8-spann) kjører 520 km, starten går i Alta lørdag og fortsetter som en rundtur i Vest-Finnmark og tilbake til Alta igjen. Målgang for beste deltaker er som regel mandag kveld, 55-60 timer etter start.

1000 km (14-spann) kjører 1070 km. Denne klassen kjører helt fra Alta i Vest-Finnmark til Kirkenes i Øst-Finnmark og tilbake til Alta. De første deltakerne forventes inn i løpet av fredag påfølgende uke. Målgangen er alltid vanskelig å forutse. Men nettopp på grunn av uforutsigbare og utfordrende værforhold, er løpet blitt svært populært for hundekjørere fra hele verden.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *