Tekst og foto: Øystein Gravrok, KoRus-Nord.
Fredag 11. mars var det igjen klart for et brukerstyrt arrangement i regi av Café exit i Narvik. Denne gangen var det det årlige Idrett Mot Rus som gikk av stabelen med 115 deltakere fra hele Nord-Norge. Det var sjuende gangen arrangementet ble avholdt, og tredje gangen vinterstid.
En møteplass for mange
Siv-Elin Reitan
Godt vær, bål, grilling og en romslig lavvo var rammene da 115 pasienter, brukere og ansatte fra Finnmarskollektivet, Sigma Nord, Nordlandsklinikken, Ofoten psykiatriske senter, Cafe exit, Platform 1, ROP- tjenesten i Narvik kommune, KoRus-Nord og lokalpolitikere deltok i øvelsene parallellkjøring med kjelke, slalåm og skistøvelkast i slalåmbakken i Narvikfjellet.
Det er Siv-Elin Reitan, Esben Haldorsen og Rita Østnes i brukerorganisasjonene RiO og Marborg tilknyttet Café Exit som har planlagt og vært primus motorer for gjennomføringen av Idrett Mot Rus i Narvik, med god støtte fra Platform 1.
Arrangementet Idrett Mot Rus er landsomfattende, med ulik form og organisering, men i Narvik er det brukerstyrt. Dette innebærer at arrangementet som gikk av stabelen i Vinterfestuka 11. mars i Narvikfjellet var resultatet av en dugnadsinnsats der mange av brukerne ved Café Exit og Platform 1 har bidratt. I tillegg involveres lokalsamfunnet.Handelsstanden bidrar med mat og drikke, og lokalpolitikere, familie og andre deltar i arrangementet, noe også Siv-Elin Reitan påpeker:
«Det er mange som er involvert her, både pasienter, brukere, ulike fagfolk og lokalpolitikere. Arrangementet er brukerstyrt, men det er et viktig poeng at dette også skal være et møtested for mange flere. Her kan vi møtes på likefot.»
Erfaringsutveksling og kontinuitet
Foruten om ønsket om å inkludere mange i lokalsamfunnet, har også Reitan fokus på erfaringene som gjerne blir delt på slike møtepunkt, og føyer videre til at:
«Vi vet at slike arrangement som Idrett mot rus er viktige for mennesker med rusmiddelavhengighet. Her kan man få utvekslet egne erfaringer og møte folk som er kommet både kort og langt i sin rehabilitering. Også viktig at vi dette er opplegg som gjentar jevnlig, viktig at det er kontinuitet, at folk har noe å se frem til. Det betyr mye.»
Uttalelsen over harmonerer med begrepet, lærende felleskap, som har vært benyttet når grupper samles og deler på egne historier og erfaringer, og selv tar ansvar for den delen av at problem han/hun ønsker å gjøre noe med (Helsedirektoratet 2016).
Meningsfullt
At Idrett mot rus er en meningsfull møteplass går også igjen i uttalelse fra flere av deltakerne. Noe følgende uttalelser vitner om:
«Kjelkekjøringa var knall, veldig artig, hvorfor gjør vi vi ikke dette oftere.…»
«Før turte jeg ikke engang dra ut, nå kjører jeg masse slalåm, liker det veldig godt.»
Andre deltakere, som en som hadde deltatt på flere av de brukerstyrte arrangementene de siste årene, hadde følgende betraktning:
«Uten slike arrangement og Café exit ville jeg aldri ha klart meg og hatt det så bra som i dag.»
Slike tilbakemeldinger vitner om at Idrett Mot Rus, og andre av de brukerstyrte arrangement som det Cafe Exit arrangerer, bidrar til at folk får en bedre hverdag. Mange av deltakerne har også bidratt selv til å få dette tilbudet på plass. Man deltar på ulikt vis, men det er viktig som en av deltakerne uttalte, « …at opplegget er slikt at flest mulig kan delta, enten på selve idrettsarrangementet eller sosialt….»
Det er også noe av kjernen i brukerstyrte tilbud som Idrett Mot Rus, at brukerne selv utformer tilbudene ut fra sine behov, og at man da tar et større ansvar for alle deltakerne. Rollen til offentlige myndigheter er å sikre etablering og rammebetingelser (Kommunal- og regionaldepartementet 2012).
En litt usikker fremtid
Fremtiden til både Idrett mot Rus i Narvik og Cafe exit mange ulike arrangementer er Reitan litt usikker på. Hun uttaler: «Det blir også et Idrett mot Rus til sommeren, men til neste år er vi mer usikre. Da avsluttes prosjektmidlene vi er lønnet av fra Arbeids og velferdsdirektoratet.»
Deler av arrangørstaben: Are Danielsen, Maxim Pavliuk og Roar Teibakk.
Hun forteller også at kommunen har stilt lokale til disposisjon, og bidratt med penger, men fremhever at de nå må forsøke å få inn nye midler. Hun håper at kommunepolitikerne og andre private og offentlige instanser vil se verdien i det som er utrettet ved Cafe Exit. Før hun avslutter med følgende kommentar:
«En rusfri møteplass som Cafe Exit som er åpen 365 dager i året, hvor tidligere rusavhengige, pårørende og andre kan samles til sosialt samvær, uformelle samtaler, aktiviteter som Idrett Mot Rus og utveksling av erfaringer i forhold til å jobbe mot varig rusfrihet. Det må jo være viktig det…»
Artikkelen sto i www.korusnord.no