Besøkshjem: Meningsfylt besøk

– Å være et besøkshjem koster oss så lite, og betyr så enormt mye for de som får hjelp. Det gjør det vel verdt å åpne hjemmet sitt for et lite barn som trenger det, synes Nina og Cato Fredriksen.

Tekst og foto: Gro S Løkås

For noen år siden kom paret over en artikkel om besøkshjem.

-Vi syntes det var interessant, og lot det synke inn en tid, forteller Cato. Vi skjønte at det var behov for flere besøkshjem, visste at vi hadde kapasitet og tok etterhvert kontakt med barnevernstjenesten i Narvik. Før de bestemte seg helt, forsikret de seg om at også barna, Martin og Hanna var enige.

– Dette er jo et felles prosjekt for hele familien, så det var viktig at alle var enig i avgjørelsen, sier Nina.

Familien har akkurat avsluttet en besøkhjemstid som varte i et år. En familie har fått avlastning, og ei lita jente har fått nyte godt av å ta del i familielivet hos familien Fredriksen.

– Vi startet med tilvenning noen ettermiddager, etterhvert var hun her hver tredje helg – og mot slutten hver fjerde helg. Disse helgene har vi gjort det vi ellers ville gjort en vanlig helg. Det barna som regel trenger, er å være i et helt normalt familieliv.

– Vi hadde veldig god kjemi med barnets familie, forteller Nina. Og det synes vi var godt, for da visste vi etterhvert at også familien var trygge på at hun hadde det fint hos oss. Vi er også veldig fornøyd med oppfølgingen vi har fått fra barnevernstjenesten. Med jevne mellomrom har vi evaluering med dem, og vi vet at de alltid er tilgjengelige om det skulle være noe. Denne runden med besøkshjemtid er over – noe som først og fremst er bra, siden det betyr at det går fint i barnets familie.

– Men vi savner jo så klart også hun som har vært som en del av familien en lengre periode.

Paret ble fort enige om å fortsette som besøkshjem, og er klare for å ønske et nytt barn velkommen i hjemmet deres.

Monica Simonsen og Karoline Mølderup
Monica Simonsen og Karoline Mølderup

Monica Simonsen og Karoline Mølderup er begge saksbehandlere i barnevernstjenesten. Monica er den som jobber med, og godkjenner familier.

– Jeg drar på hjemmebesøk for å se om hjemmet er egnet, både praktisk sett og i forhold til familiesituasjonen. Politiattest er selvfølgelig påkrevd. Jeg stiller meg alltid spørsmålet; « Er dette en familie jeg ville sendt mitt eget barn til?» Sånn får hun fort følelsen av om hva som blir rett. Når en familie er godkjent, er det enten hun eller en annen saksbehandler som jobber for å finne en god match mellom en familie og et barn som trenger besøkshjem.

– Vi jobber mye med å finne hvilken familie som passer til hvilket barn, forteller Karoline.

Typisk for de som ønsker å være besøkshjem er at de har kapasitet, og et ønske om å være til nytte for noen. Det gir en liten økonomisk kompensasjon, og nødvendige utgifter blir dekket.

De som har behov for å ha et besøkshjem, kan ha det av forskjellige grunner. Det kan være barn med spesielle utfordringer, tilfeller der foreldrene trenger avlastning, eller ikke kan gi barnet det det trenger. Ofte kan det være at barnet trenger miljøskifte. Hvor lenge hvert enkelt barn trenger besøkshjem varierer fra en kort periode til flere år.

Monica og Karoline påpeker at man trenger ikke være en typisk kjernefamilie for å være besøkshjem. Det kan også være enslige eller par uten barn. – Det viktigste er at man har tid og mulighet til å ta i mot et barn på avtalte helgebesøk(oftest hver 3. eller 4. helg) på vanlige premisser. Det skal gi barnet gode opplevelser i en helt vanlig helg i en familie. Ofte kan det være noe så enkelt som faste rutiner.

  • Vi følger hver enkelt situasjon godt opp, ved å være tilgjengelig for veiledning, forteller de to damene.

Stort sett hele tiden er det barn som har behov for besøkshjem – Vi ønsker å komme i kontakt med flere som har mulighet og ønsker å tilby dette. Vi blir veldig glade for henvendelser fra famlier, par eller enslige som har lyst og mulighet. Send i såfall gjerne mail til monica.simonsen@narvik.kommune.no, eller ring 76913435 eller 76913416

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *