Ruin forvandles til drømmehotell på Riksgränsen

NIEKKO blir navnet på det luksuriøse hotellet som i mars neste år kan stå ferdig på den gamle lokstallruinen ved norskegrensen. – Riksgränsen skal bli det naturlige valget for velbemidlede, eventyrlystne skikjørere – med heliskiing som lokkemiddel. Iallefall hvis vi skal tro på mennene bak det nye drømmehotellet.

Tekst: Rune Dahl

– Det er ikke noe sted i Europa, og i hvert fall ikke i de nordiske landene, hvor et hotell utelukkende arbeider med heliskiing, sier mountain guide Johan Lindblom .

Johan Lindblom. Foto: Daniel Rönnbäck
Johan Lindblom. Foto: Daniel Rönnbäck

«Jossi» Lindblom er sammen med sommelier, Patrick Strömsten, to av mennene bak det nye luksushotellet som har byggestart til sommeren. Tanken er at det nye hotellet, som planlegger åpning i mars 2017, skal tilby det meste innenfor ski, mat og overnatting.

Meterolog_0621_bl
Patrick Strömsten

– Målet er å lage en helhetsopplevelse som inkluderer fantastisk heliskiing, og svært god kvalitet på mat, drikke og overnatting, sier Lindblom til svenske Åka Skidor.riksgransen-hotell

Med helikopter når man triangelet Riksgränsen–Abisko–Kebnekaise, som har et 60-talls kjørbare fjelltopper med fallhøyder mellom 700 og 1400 meter.

Lindbloms kompanjong Patrick Strömsten er to ganger Årets sommelier i Sverige og driver i dag Meteorologen Ski Lodge på Riksgränsen.

Bak hotellplanene står en gjeng entreprenører som alle er lidenskaplige skikjørere. Byggmester Clas Darvik og eiendomsforvalter Karl Persson har begge vært kunder av Jossi Lindblom. Konsulentfirmaet Trendie, med Axel Darvik og Erik Staxtäng, er prosjektledere og er noen av de som har valgt å investere i 66-millioners prosjektet. I tillegg har også en handfull privatpersoner investert.

Axel Darvin er initiativtaker til hotellplanene. Foto: nsd.se
Axel Darvin er initiativtaker til hotellplanene. Foto: nsd.se

For Jossi, som har brukt store deler av det siste tiåret i Chamonix og som guide rundt omkring i hele verden, så kommer hotellprosjektet som et friskt pust.

 • Det kjennes veldig godt å være involvert i dette prosjektet. Jeg har holdt på med heliskiing i 15 år og reist hele verden, men nå er jeg ferdig med reisebiten. All erfaringen jeg har fått de siste årene, de tar jeg nå med meg hjem, sier han og fortsetter:
 • Jeg jobbet faktisk på Riksgränsen et par år på begynnelsen av 90-tallet. Men jeg har alltid kommet tilbake hvert eneste år etter at jeg sluttet.Skärmklipp-bild-Niekko

Planen er at hotellet prismessig skal konkurrere med heliskiing i Canada og USA. Heliskikonseptene i Canada vil bli Riksgränsen-hotellets største konkurrent.

 • Vi skal rette oss mot både svenske -og internasjonale gjester. Mange av de som bor i Europa, feks Frankfurt, Paris eller London, de har ikke tid å bruke fire dager på reise. De vil ha kortere reiseavstander, men likevel få fantastisk skikjøring og høy klasse på overnatting, og her vil hotell NIEKKO bli perfekt, sier Johan Lindblom.
Heli-3-585x324
Heliskiing står sentralt i de vinterlige planene til hotellprosjektet

Selskapet Polarexpressen ble etablert allerede i 2012. Men til tross for at man bygger i villmark og at en del lokale har protestert mot planene, så har søknadsprosessen gått uventet smidig.

 • Hemmeligheten er at vi har respekt for og har hatt en bra dialog med alle parter, sier initiativtaker Axel Darvin til DI Weekend.
 • Lokstallene på grensen til Norge er en viktig del av Riksgränsens historie, noe som tydlig skal komme frem i konseptet. Vi har blant annet truffet Malmbanans vänner. Byggingen av Malmbanan er en imponerende historie som den gang da var et svært avansert prosjekt. Vi skal bevare ruinen og få frem historien om malmbanen, sier Axel Darvik till NSD.

  Den gamle lokstallen nært norskegrensen
  Den gamle lokstallen nært norskegrensen

I kalkylen for vintersesongen, det vil si ti uker, er planen å ha 200 gjester boende på hotellet. Prislappen på et besøk vil variere utifra hvor mange helikopterløft kunden vil ha. Lignende reisemål i Canada kan koste 70-80.000 kroner for en uke.

 • Vi kommer nok til å ligge i samme prisklasse, men man sparer mange reisedager sammenliknet med å reise til Nord-Amerika eller Asia, sier Johan Lindblom.

Tidsskjemaet er presset for å klare en åpning til påsken 2017. Planen er å få bygget tett til begynnelsen av oktober.

 • Vi kan ikke få noen forsinkelser. Får vi bygget tett til oktober, så kan vi arbeide videre innvendig utover vinteren, sier Axel Darvik til DI Weekend.

NIEKKO betyr for øvrig «en drøm» på samisk.

Kartskissen viser veien som lages fra Riksgränsen-siden og mot det nye hotellet.
Kartskissen viser veien som lages fra Riksgränsen-siden og mot det nye hotellet.

Fakta

Navn: NIEKKO

Størrelse: 1400 kvm.

Antal rom: 16.

Restaurant: 1.

Ansatte: ca 15 stk.

Kostnad: 66 millioner SEK.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *