Hva skal du grille i sommer?

(redaksjonell annonse)

GRILLSESONGEN ER ENDELIG I GANG, OG I ÅR HAR DU ALLE TIDERS SJANSE TIL Å LYKKES SOM GRILLMESTER. DAGLIG LEDER HÅKON LILJEBAKK VED BYGGMAKKER PER STRAND I NARVIK GIR DEG HER DE BESTE GRILLTIPSENE.

GRILL MED INDIREKTE VARME. Grill med indirekte varme, slik at det ikke dannes så mange skadelige stoff er. Legger du kjøttet rett over kullet, drypper fettet ned og antenner fl ammer som svir kjøttet og utvikler skadelige stekemutagener.

LAG DIN EGEN MARINADE. Ferdigmarinert kjøtt er dyrt og inneholder veldig mye salt. Lag heller din egen favorittmarinade, og bruk fantasien når du velger råvarer. Hva med en marinade av øl – som faktisk reduserer produksjo- nen av skadelige PAH-stoff er når kjøttet blir svidd. Hovedregelen er at marinaden skal inneholde syre, olje og smak.

VENT MED KRYDDERET. Vent med å krydre maten til rett før, eller mens du griller fordi salt trekker fuktighet ut av kjøttet. Vær sparsom med salt, og bruk heller pepper, krydder, sennep eller marinader.

GRILL DESSERTEN OGSÅ. Frukt er perfekt som dessert etter et tungt grillmåltid. Men hvorfor ikke grille desserten også? Ananas kan grilles 2-3 minutter i skiver eller terninger, gjerne på grillspyd. Epler kan grilles i skiver eller hele med fyll. Og grillet fi ken, delt i to og penslet med litt olivenolje og honning, smaker nydelig sammen med vaniljeis.

IKKE VASK GRILLRISTEN. Å vaske grillristen etter bruk er de færrestes drømmejobb. La heller grillen gjøre jobben! Legg risten ned på kullet mens det fortsatt gløder, snu den gjerne underveis, og vips – matrestene svis bort. Har du gassgrill, setter du risten så langt ned du kan, og skrur opp varmen. Etterpå skrubber du av risten med en metallbørste, forteller Håkon Liljebakk.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *