Kompisene begynte med film……

– Det er det VILLESTE og mest SPEKTAKULÆRE æ har gjort i hele mitt liv! Kompisene Alf-Ole Føre og Simon Ærø var nærmest i ekstase etter sitt første basehopp ned mot Lysefjorden i Rogaland.

Tekst og foto: Rune Dahl

De er i familie, Alf-Ole er søskenbarn til Simons mamma. Men de kjente ikke hverandre så mye før sommeren 2013. Simon flyttet da til Oslo, og de begynte å henge sammen fra første dag.

 • Vi ble bestekompiser med en gang. Og vi fant fort ut at vi hadde like ønsker og drømmer, og at vi sammen satte drømmene ut i livet istedefor å skyve de foran oss, forteller Simon Ærø.

  IMG_5955
  Alf-Ole Føre og Simon Ærø.

Målet er Wingsuit BASE ned fra høye og spektakulære fjell.

Alfie and Simon shredding -kopi
Simon og Alf-Ole under et wingsuithopp i Marokko.

Jeg møter de to Narvikguttene under Ekstremsportveko på Voss. En lekegrind for forskjellige ekstremsportutøvere fra hele verden. De har nettopp hoppet fallskjerm fra fly. Simon har landet sitt 310.ende hopp. Alf-Ole har hoppet 260 ganger. De har tatt steget fra vanlig fallskjermhopp til å kunne hoppe med Wingsuit. Plutselig kunne de fly distanser, og ikke bare falle rett ned. Man tar på seg en vingedrakt og flyr.

– Det er det nærmeste human-flight jeg kommer foreløpig, sier Alf-Ole. Men higet etter noe mer har hele tiden ligget i bakhodet. Og nettopp det nærmer seg med stormskritt.

BASE. (Building, Antenna, Span, Earth).

BASE er et fallskjermhopp hvor man hopper fra et fast punkt. Det kan være en fjelltopp, en bru, en stor bygning eller antenne. Risikoen er flere hundre ganger større enn ved et vanlig fallskjermhopp.

– Til helga SKAL vi gjennomføre vårt første BASE-hopp på Kjerag. Det har hele tiden vært målet og drømmen vår. Det fascinerer oss, forteller guttene samstemt.

En sinnsyk reise

Vi spoler tilbake til sommeren 2014. De to kompisene sitter og ser Wingsuit –og basehoppfilmer fra hele verden. De norske hopperne Espen Fadnes og Jokke Sommer er allerede verdensstjerner i den ”smale” idrettsgrenen. Det å se Espen og Jokke i aksjon gjør inntrykk på Narvikguttene. Simon Ærø har allerede gjort noen fallskjermhopp, og foreslår at Alf-Ole burde melde seg på et fallskjermkurs. Samme kveld tok Simon action og meldte Alf-Ole på kurset, i regi av Oslo Fallskjermklubb.basejump-logo-jumper-color

 • Etter det første fallskjermhoppet så viste jeg at jeg var hektet. Jeg elsket adrenalinet, farten, utfordringen – og selve rushet. Og endelig fikk jeg holde på meg en ting som jeg både likte og som jeg viste jeg kunne bli god i, forteller Føre.

Opp gjennom oppveksten så har Alf-Ole spilt fotball, drevet med pistolskyting, sykling og ski, men liksom aldri funnet ”sin” dedikerte greie.

 • Jeg har et stort behov for frihet og å styre mitt eget liv. Samtidig elsker jeg fart og spenning. Mest av alt har jeg lenge hatt en drøm om å kunne fly. Med fallskjermhopping fikk jeg hele pakken. Nå flyr jeg min egen kropp raskere enn en motorsykkel kan kjøre – og føler virkelig gleden i det å leve. Det gjorde jeg ikke bestandig før, forteller han.

Guttene forteller at barndomsdrømmen om å bli pilot på fly eller helikopter nå er borte. Det vil si, nå er det Wingsuit-pilot drømmen som henger høyest.

Fra sommeren 2014 og frem til nå så har det meste dreiet seg om fallskjermhopping for de to guttene. Mye fritid går med til sporten – og også det meste av pengene.

 • Det har vært en sinnsyk reise. Og det har vært utrolig morsomt å ha kompisen med hele tiden. Vi deler de ekstreme tingene, og gjennom det blir vi også veldig knyttet til hverandre. Nå håper vi å ta neste steg mot drømmen og BASE-hopping, forteller Føre.

Ringen er sluttet

Tilbake til Ekstremsportveko på Voss. Ved nabobordet i kafeen til Voss Skydiving så sitter verdensmester i Wingsuit, Espen Fadnes.

 • Det er det som er så merkelig. I dag sitter vi her på Ekstremsportveko, og hopper sammen med de samme folkene som vi så på video for bare to år siden. Nå er Espen vår kompis, en vi henger sammen med. Det er veldig spesielt. Det er litt som at ringen er sluttet, påpeker Alf-Ole.

  Alf-Ole Føre og Simon Ærø sammen med verdensmester i wingsuit, Espen Fadnes.
  Alf-Ole Føre og Simon Ærø sammen med verdensmester i wingsuit, Espen Fadnes.

Etter 200 ”vanlige” fallskjermhopp kunne Narvikguttene begynne å hoppe med Wingsuit. Følelsen av å gjøre kroppen om til en vinge og å kunne fly, var nå på et helt annet nivå. Wingsuit-hoppingen er også et nytt steg på veien mot det store målet, Wingsuit BASE. BASE er en helt egen sport utenfor fallskjermhopping. Det er også betydelig større risiko enn fallskjermhopping.

 • Målet og drømmen min har alltid vært base-hopp. Det fascinerer meg. Samtidig må man være ekstremt risikobevist og mentalt forberedt. Et hopp analyseres flere ganger, og føler man ikke at ting er rett oppe på fjellet, så hopper man ikke. Sånn er det bare, forteller kompisene.

Dagen er kommet

Kjerag 3.juli 2016. Alf-Ole og Simon står på toppen av Kjerag etter et par timers gange oppover fra Lysefjorden. Fjellveggen stuper rett ned nesten 1000 meter. Værforholdene er ideelle. Lite vind. Lett sol. BASE riggen er på. Det er dags.

Simon er første mann ut av de to. De gir hverandre en god klem og minner hverandre på at dette går bra, og det blir en fantastisk opplevelse. Før Simon hopper minner han Alf-Ole på om noen ord en eldre basehopper fortalte dem tidligere under en felles reise:

”Når du først vil gjøre dette, så prøv å legg bort frykten ved kanten, og nyt øyeblikket til det fulle! Frykt gjør ingenting annet enn å gjøre opplevelsen dårligere”.

Han tar tilfart og hiver seg ut og kommer raskt i rett posisjon. Mange hundre hopp fra fly, og flere timer i vindtunnel gjør nytte her. Exiten er eksemplarisk og Simon dundrer nedover fjellsiden mens han flyr ut fra veggen. Alf-Ole står på toppen og hører Simons jubelbrøl idet skjermen er åpnet. Etter et minutt lander Ærø trygt ved den planlagte landingsplassen.

Alf-Ole hiver seg utfor kanten i sitt aller første BASE-hopp.
Alf-Ole hiver seg utfor kanten i sitt aller første BASE-hopp.

Så er det Alf-Oles tur. Han har akkurat sett kompisens vellykkede hopp, og vet at nå må alt gjøres riktig for at de begge kan stå på landingsfeltet og gi hverandre en high five. Alf-Ole gjør seg klar ved kanten, teller ned fra tre. 3-2… men han nøler. Frykten tar overhånd. Etter en liten pustepause gjør han et nytt forsøk. 3-2.. Et dypt åndedrag, men hodet vil ikke være med. Ved tredje forsøk lar han det stå til. Han hiver seg ut, legger seg i posisjon og dundrer nedover langs fjellsiden.

 • Idet jeg kaster kroppen ut over kanten, blikket godt opp og armene frem for å komme stabilt ut, så er det som om alle instinkter, alle tanker og alle følelser sier; Hva i alle dager holder du på med?Exit Kjerag first jump Alfie-kopi

Hoppet er godt planlangt og erfaringen har han.

 • Magisk! Æ kan ikke beskrive det på en annen måte. Life will never be the same, jubler han vel nede.
 • Det er en syk følelse og i mot alle instinkter å hoppe ut fra kanten på et 1000 meter høyt fjell. Man må være 100% tilstede og fokusert. Det var utrolig sterkt og helt uvirkelig. Og det beste er at vi gjorde det sammen, sier Alf-Ole.

Både Alf-Ole –og Simons drøm er å hoppe Wingsuit- BASE fra Stetind. Om det blir å skje får tiden vise.

– Hvorfor skal man ikke gjøre det man virkelig ønsker og drømmer om å gjøre? Jeg er mer redd for å ikke leve livet fullt ut, avslutter Alf-Ole Føre.13521997_10156989889060062_2962933968733418394_n

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *