Hyundai IONIQ – EN AV DE ALLER BESTE ELBILENE PÅ MARKEDET

Redaksjonell annonse

HYUNDAI IONIQ ER FØRSTE BIL AV SITT SLAG – EN BIL SOM ER UTVIKLET FOR TRE ULIKE, OG KUN ELEKTRIFISERTE DRIVLINJER. FOR HYUNDAI KAN DETTE GODT BLI SELVE FRELSEREN FOR DEN KOREANSKE BILPRODUSENTEN.

– Vi tror det blir en ny tidsregning før og etter at Ioniq kommer på markedet, forteller Frode Fagerthun, Hyundai-ansvarlig hos Fagerthun Bil.

Allerede har forhandleren forhåndssolgt flere eksemplarer av elbil-versjonen.

– Det har vært en voldsom interesse. Jeg har holdt på med bil i noen år nå, og kan ikke huske å ha opplevd en liknende forhåndsinteresse, sier Fagerthun.

MED DEN NYE IONIQ viser koreanerne nok en gang at de ikke bare har fulgt med i timen, men gjort en ekstrainnsats i tillegg. Og at den kan true både VW e-golf, nylig oppgraderte Nissan Leaf og konsernfetter Kia Soul, kan vi skrive under på.

Hyundai Ioniq er første bil av sitt slag – en bil som er utviklet for tre ulike, og kun elektrifiserte drivlinjer.skjermbilde-2016-09-29-kl-10-49-26

– Den blir tilgjengelig som hybrid (bensinmotor og elektromotor), som ladbar hybrid – med større batterikapasitet og 50 kilometer oppgitt rekkevidde på strøm – og som kanskje det viktigste av alt, som ren elbil. Elbilen kommer i november, sier Frode Fagerthun.

I og med at den koreanske giganten i tillegg fra før kan skilte med den første serieproduserte hydrogenbilen i salg i Norge, foruten de klassiske diesel- og bensinbaserte drivlinjene, er Hyundai-konsernet nå representert på alle fronter når det gjelder drivstoff-alternativer.

Førsteinntrykket når vi ser Ioniq på parkeringsplassen er av en ren og tidsriktig design. At den har elementer av forrige generasjon Toyota Prius og Honda Insight gjør ikke noe.

Her har designerne under Peter Schreyers ledelse lykkes i å få til en harmonisk linjeføring som har den fasongen den har for å minimere luftmotstand. Under panseret ligger en ny 1,6 liters bensinmotor med en kraftig elektrisk motor, som får strøm fra en litiumion-polymer batteripakke som har fått plass foran bakakselen.

Hyundai har åpenbart jobbet for å optimalisere energieffektiviteten – i hvert fall skal kapasiteten på 28 kilowattimer være tilstrekkelig til at det oppgis en rekkevidde på opptil 280 kilometer. Ioniq har en ombordlader på 6,6 kilowatt som standard. For å få full effekt av denne kreves en kurs på 32 ampère og installasjon av en dedikert veggboks. Da vil ladetiden være på 4 timer og 25 minutter. Med vanlig stikkontakt vil ladetiden typisk være på rundt 20 timer på 10 ampère kurs og 10 timer på 16 ampère kurs. Ved bruk av hurtiglader kan ladetiden reduseres helt ned til 20 minutter.

Som vi ser har koreanerne gjort en innsats for å levere et bedre produkt enn konkurrentene på flere måter. Bilen er for eksempel også noe kvikkere enn de fleste av dem ute i trafikken. Man kan velge mellom «sport» og «normal» kjøreinnstilling. I sport får man 30 newtonmeter dreiemoment mer fra start (fra 265 til 295) og 0-100 tar dermed tre tideler mindre – 9,9 sekunder i stedet for 10,2.

Bilen oppleves uansett ganske sprek – særlig ut fra start, naturligvis – men også bortimot opp til motorveihastighet, som den takler uten problemer. Vi opplevde også bilens forbikjøringspotensial som svært bra og produsenten oppgir da også mellom-akselerasjonstiden fra 80 til 120 kilometer i timen til 7,7 sekunder.skjermbilde-2016-09-29-kl-10-49-35

KJØREEGENSKAPENE byr ikke på noen overraskelser. Bilen har lavt tyngdepunkt, helt uavhengig hjuloppheng både foran og bak og en passe direkte styring. Dette gjør at bilen svinger flatt til tross for en relativt myk fjæring – som på sin side bidrar til en meget tilfredsstillende kjørekomfort selv om vi merket oss noen begrensede støt over korte ujevnheter. I tillegg kommer et behagelig lavt støynivå, særlig i lavere hastigheter.

KONKLUSJONEN vår er klar: Hyundai har lagt listen høyere i denne klassen og fremstår i dag som et forelaktig kjøp. Og vi anbefaler på det varmeste å legge til 20.000 kroner for teknikkpakken dersom budsjettet går til 270.000 kroner. Da vil de fleste kunne leve med noen kjipe plassdetaljer, design i fronten som for noen vil kreve tilvenning, samt noe begrenset plass i høyden i baksetet.

Kilde: Din Side. Skrevet i samarbeid med Fagerthun Bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *