– Bruk de tradisjonsrike navnene fra fjellet

Utviklingen skjer i rasende fart i Fagernesfjellet for tiden, og nye veier og områder skal få navn. – Det er nå vi har muligheten til å få bevart de gamle, tradisjonsrike navnene i fjellet, mener Preben Bussoli.

Narvik er midt inne i sitt største utbyggingsprosjekt noensinne. Et hundretalls hus og hytter, nytt sentrumsområde og en rekke lekeplasser skal etableres i fjellet. Alt dette skal få nye navn, og kommunens Olaf Schaug-Pettersen står i dagens Fremover frem og vil ha innspill på navn til de nye områdene.

Her er noen av navnene som nå er borte fra de nye løypekartene i fjellet.
Her er noen av navnene som nå er borte fra de nye løypekartene i fjellet.
  • Ser man på gamle løypekart og kart over Fagernesfjellet så finner man stedsnavn som har forsvunnet fra dagens kart. Det hadde vært utrolig kult og viktig å hente frem igjen disse navnene, og bruke de på de nye veiene og områdene som nå bygges i fjellet. De tradisjonsrike navnene må ikke forsvinne. Det har noe med Narviks identitet å gjøre, sier Preben Bussoli. Han understreker at han uttaler seg som privatperson.

Bussoli ramser opp en rekke navn som mange Narvikværinger vil nikke gjenkjennende til: Skaret, Veisvingen, Holstkleiva, Fagerlibakken, S-en, Snaua, Hønsetrappa, Utsikten, Startgropa, Brønnhaugen, Fjellheimløypa, Rypekjerret, og Hengekøya. Blant mange andre.

  • Den gamle historikken er viktig å bevare, og hva hadde vel ikke vært bedre enn å få noen av disse navnene inn i det nye utbyggingsprosjektet?

    Veiene og områdene som skal få navn vil knytte de nye bolig - og hyttetomtene sammen.
    Veiene og områdene som skal få navn vil knytte de nye bolig – og hyttetomtene sammen.

Det er rundt ti nye veier, flere lekeplasser og områder i Fagernesfjellet som skal få navn. Veiene skal knytte sammen de nye bolig –og hyttefeltene i fjellet.

  • Jeg ser Schaug-Pettersen mener navnsettingen kan komme fra både eksisterende stedsnavn i området, Ofotbanen og fra områdets klima og terreng. Det er særdeles viktig at vi får de gamle stedsnavnene fra fjellet frem i lyset igjen, mener Bussoli.

Bussoli vil takke Tore Bjørn Aam og Kjell Rognsås for gode innspill vedrørende tips på navn fra fjellet.

 

 

 

 

 

 

En kommentar til «– Bruk de tradisjonsrike navnene fra fjellet»

  1. Som sagt,blir det helt feil å bruke allerede navn fra områder i Fagernesfjellet på nye veier. Holtskleiva, Snaua og Sletta er nu engang der de alltid har vært!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *