En mann for sin dress

Etter 47 år, ikke bare i samme bransje, men på den samme arbeidsplassen, trives Toivo Rantanen fortsatt på jobb.

(Denne artikkelen har tidligere stått på trykk i Avisa INARVIK)

1.april 1970 begynte Toivo å jobbe på Fischer Herrekvipering som den gang befant seg i gate 2. Ikke visste han da at han nesten et halvt hundre- år senere skulle befinne seg i akkurat samme bedrift. I hele sin yrkeskarriere har han sammen med trofaste kollegaer gjort sitt ytterste for å dresse opp Narviks befolkning med høy ekspertise.

Fra ansatt til eier

Etter 19 år som ansatt, fikk Rantanen tilbud om å kjøpe bedriften. Butikken var på det tidspunktet eid av Abel Fischer, som hadde drevet i flere årtier. På slutten av åtti-tallet var jappetiden på hell, og Toivo kom fram til at det var et gunstig tidspunkt å overta på.

Med på laget videre, fortsatte kollega siden 1973, Hans Hugo Hagmark som den dag i dag fortsatt er ansatt i bedriften. I 1990 startet også Gunnhild, Toivos kone å jobbe på Fischer Klær. – Generelt har vi hatt en stabil stab hos oss, sier Toivo. – Jeg tror det kommer av at vi utfyller hverandre godt. Også praktiseres det ikke noen form for sjefing hos oss. Totalt er åtte personer ansatt i bedriften.

Toivo setter stor pris på å være arbeidsgiver og ha gode kollegaer. Å være i tekstilbransjen har vært så spennende, at bytte av yrke ikke har vært aktuelt på noe tidspunkt. – Selvfølgelig har jeg gått lei av og til, som man kan gjøre i alle yrker, sier han. – Men ikke nok til å tenke i andre baner.

I løpet av årene har bedriften forandret og flyttet på seg. – I 1994 åpnet vi en egen dameavdeling, Noah, som holdt til i Dronningensgate 39.  Fischer var opprinnelig en herrebutikk, og selv om det etterhvert ble en liten avdeling med dameklær der også, var det fint å kunne åpne en ren damebutikk, forteller han.

I 1999 var det nye tider i Narvik. Byen fikk sitt første kjøpesenter og det tidligere velfylte handelsmiljøet i gate 2 hadde skrumpet inn til å stort sett bestå av Fischer Klær og Jan Hansen. – Vi tenkte oss godt om, men i ettertid ser vi at det hadde ikke vært noe alternativ å ikke flytte. Noah ble også flyttet og slått sammen i det som i dag er en stor og innholdrik butikk på Narvik Storsenter. -Vi har ikke angret et sekund på det. Her på Narvik Storsenter er vi omgitt av gode naboer og trives godt. Ikke minst er det fint for kundene våre, både i forhold til åpningstider og beliggenhet. At Toivo setter pris på de mange trofaste kundene er det ingen tvil om. Og det har vært mange av dem opp igjennom årene. – Det er litt gøy å se at jeg nå selger konfirmasjonsdresser til barnebarna til de som var konfirmanter da jeg startet. Også er det morsomt når konene kommer og spør etter størrelsen til mannen sin.

Mot en ny fase i livet

Pensjoninsttilværelsen nærmer seg for Toivo og kona. – Vi har foreløpig ikke satt noen dato, eller årstall for når det skal skje. Men om et par år planlegger vi vi å tenke mer konkret på det.

Vi har vært heldige som har kunnet jobbe sammen og fått det til å fungere fint. Og vi ønsker også å få nyte livet som pensjonister om ikke alt for lenge.

Fritid har det nemlig ikke vært for mye av for paret. Sommerferier har vært avviklet i februar, med kurs for varmere støk. Og litt tid til hytteliv i Håkvikdalen har det blitt. – Det krever sitt å drive.

Toivo har ikke tenkt så mye på selve pensjonisttilværelsen.

–      Det jeg har lyst til er å få reist litt rundt og oppleve ting. Feks det å besøke slekt og venner, sier han før han igjen må haste av gårde på jobb. Pliktene kaller.

(Denne artikkelen har tidligere stått på trykk i Avisa INARVIK)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *