Wadi Rum – verdens vakreste ørken

Beduinkaravaner, arabisk te og en solnedgang du knapt har sett maken til. Wadi Rum i Jordan er en storslått opplevelse.

Tekst og foto: Rune Dahl

Vi sitter og klamrer oss fast på lasteplanet til pickupen. Støvskyen står bak bilen idet vi svinger av fra den asfalterte veien og inn i ørkenlandsskapet Wadi Rum.

Sandsletten er overraskende hard. Så hard at det er som å kjøre på en stor asfaltert flate. Dokumentasjonshungrig som jeg er ber jeg beduinguiden vår om å stoppe bilen. Han er overrasket, selvfølgelig vet han at landsskapet blir mye mer overveldende etter hvert.

Sandsletten er knusktørr og oppsprukket. Det er ikke en plante å se i mils omkrets. Det virker utrolig at det er liv laga her ute i ørkenlandskapet. Hvordan får dyrene tak i mat? Hvordan er det mulig å holde ut i den stekende solen?

– Wow! For et fantastisk skue!

Vi stopper opp foran en fjellskulptur med en form jeg aldri har sett tidligere. Som skyen til en atombombe reiser den seg opp av sanda.

Fakta om Wadi Rum

  • Wadi Rum ligger sør i Jordan. Området måler 720 km2.
  • Det høyeste fjellet i Wadi Rum heter Jabal Rum, og er 1.754 moh. Det går an å fjellklatre opp.
  • Andre aktiviteter er jeepkjøring, kamelridning og hesteridning.
  • Wadi Rum befolkes av forskjellige seminomadiske beduinstammer.
  • Det finnes flere beduinleire der man kan overnatte.
  • Om sommeren varierer temperaturene (natt/dag) fra 15 til 45 grader. Om vinteren mellom 4 og 30 grader.
  • Wadi Rum er enkelt å komme seg til via den såkalte Desert Highway, som går fra Amman i nord til Aqaba i sør.
  • Wadi Rum står på Unescos naturarvliste.

 

Enestående ørken

Som norsk er jeg mektig stolt av de norske fjellene, viddene og fjordene. Det skal litt til å imponere en nordmann. Men Wadi Rum gjør meg salig. Dette ørkenområdet, som ligger i Jordan i Midt-Østen, er ikke som noe annet jeg har sett før – ikke engang på bilder.

Det overrasker vel ingen at Wadi Rum, som betyr noe sånt som høy dal, står på Unescos naturarvliste, i likhet med Geiranger, Nærøyfjorden og Vegaøyene i Norge.

Noen kjenner sikkert igjen det marsaktige landskapet fra filmklassikeren Lawrence of Arabia fra 1962, der Peter O’Toole i T.E. Lawrences skikkelse leder an beduinenes kamp mot tyrkerne. Store deler av filmen ble nemlig spilt inn i Wadi Rum. Selve krigingen foregikk i 1917 og 1918.

Vi befinner oss på sandgrunn der mennesker har slåss, handlet og tilbedt sine guder i tusenvis av år.
– Te, fremmede?

Vi fortsetter videre langs usynlige veier gjennom sanddynene, og gjør et stopp ved en provisorisk beduinleir som noen beduiner har satt opp, ganske sikkert i anledning turisme. Gjestfrie beduiner tilbyr alltid tilreisende den varme og søte teen de er så kjent for, og det er ikke høflig å la være å ta imot, eller tilby betaling. Til gjengjeld blir det satt pris på om man kjøper noe av det de selger – smykker, røkelse, duker og skjerf, blant annet.

Turismen er fortsatt ganske liten i Wadi Rum, men Jordan er i ferd med å seile opp som den nye store destinasjonen, ikke minst etter at klippebyen Petra nylig ble stemt frem som et av verdens nye underverk.

De seminomadiske beduinene som bor her har fortsatt dyrehold som hovedgeskjeft, og da går det i kameler, sauer og geiter. Vi ser noen ensomme kameler vandre rundt i ørkenen, og guiden vår, Muhammed Attila, forteller at kamelene gjerne vandrer rundt som de vil. Det er ikke uvanlig at en beduinervenn i Saudi-Arabia ringer og forteller at han har sett en kamel som tilhører en av Wadi Rums beduiner i nabolandet. Da er det bare å vente noen uker, så kommer den før eller senere traskende hjem igjen av seg selv. Kameler vet nemlig hvor de hører hjemme.

Det er fristende å si at du bør skynde deg å reise hit før masseturismen fester sitt klamme grep om ørkensanden, men det vil jo bare fremskynde denne prosessen. Nei, vi håper at jordanske myndigheter skjønner at det unike med Wadi Rum nettopp er at det ikke er så mye turisme her.

Slik kommer du deg hit:

Wadi Rum ligger sør i Jordan, en times kjøretur nord for badebyen Aqaba ved Rødehavet. Du kan enten fly til Aqaba (som hovedsaklig er en charterflyplass), eller til hovedstaden Amman i nord. Herfra er det en tre-fire timers kjøretur til Wadi Rum.

Det finnes flere turoperatører som arrangerer turer til Jordan og Wadi Rum.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *