Thorben fra Kjøpsvik redder båtflyktninger i Middelhavet

Det norske forsyningsskipet Siem Pilot reddet fredag 950 båtflyktninger utenfor kysten av Libya i Middelhavet. Ombord er innsatsleder Thorben Westgård (39) fra Kjøpsvik.

Tekst: Rune Dahl

Foto: Privat

Det norske forsyningsskipet «Siem Pilot» inngår i EUs grensepatruljering i Middelhavet – og patruljeringen og redningsarbeidet foregår i et område sørvest for Sicilia. Både båtmannskap, politi, soldater og legepersonell fra Norge er om bord, deriblant Thorben fra Kjøpsvik. Ombord har Westgård ansvar for migrantene som de har på dekk, herunder plassering, ro, orden og vakthold. Siem Pilot og dets mannskap har høstet mye skryt og lovord for arbeidet som blir gjort fra Italienske myndigheter. Dette går spesielt på effektivt arbeid og stå-på-vilje, samt grunnleggende menneskeverdier og respekt for alle som blir tatt om bord.Skjermbilde 2016-05-07 kl. 21.06.44

  • Torsdag drev vi på med patrulje og grensekontroll i vårt tildelte område I Middelhavet. Ca kl 11.15 fikk vi tildelt et redningoppdrag av den italienske kystvakten og ble bedt om å seile til et område nær Libya, forteller Westgård.

Trebåten de skulle redde var uten førerhus, kun et stort, flatt dekk og var helt overfylt med mennesker.IMG_8630

  • Vi brukte våre to lettbåter til å tilnærme oss trebåten for å få oversikt. Vi delte ut redningsvester og begynte å flytte folk fra lettbåtene og over til Siem Pilot. Totalt reddet vi ombord 950 personer, over 100 av disse var barn under 18 år, forteller Thorben.IMG_8627

Thorben er akkurat ferdig med ilandføring av migrantene.

– Med et dekk som er ca 900 kvm, betyr det at det ble helt tettpakket med folk. Det var blant disse 132 barn. Når slike operasjoner pågår er det klart at man får mange inntrykk, spesielt når små barn er involvert. Heldigvis har alle barn til nå vært i god form. Det er et givende arbeid når en ser at innsatsen vår faktisk har direkte effekt på noens liv, sier Westgård.IMG_8485

Denne redningsaksjonen var den 15. som Siem Pilot har hatt i Middelhavet siden 1. februar. De 950 personer ble satt i land i Reggio de Calabria i Italia i går.

  • Siem Pilot har reddet 17 991 personer siden juni 2015, forteller Thorben Westgård.
  • Vi har gode lokaliteter på båten, lider ingen nød i matveien, har mange dyktige kollegaer og blir en godt sammensveiset gjeng – og det hjelper selvsagt med god nordnorsk humor, forteller han.13199220_213181239069265_1472420635_o

Siem Pilot er nå på vei tilbake til sitt område og kan være i gang med nye redningsoppdrag om noen timer.

  • Jeg ser fram til igjen å brette opp ermene og gjøre en innsats i et spennende og utfordrerne miljø, forteller Kjøpsvikværingen.

    Siem Pilot til havn i Italia.
    Siem Pilot til havn i Italia.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *