Lærer å håndtere skader i villmarka

26 leger og sykepleiere hadde forleden praktiske øvelser i Narvikfjellet i forbindelse med et firedagers kurs i Villmarksmedisin.

Tekst og foto: Rune Dahl

Lege Benjamin Lischner og overlege Sverre-Håkon Evju er kursledere i Villmarksmedisin, et kurs som lærer helsepersonell å håndtere skader som inntreffer der vanlig medisinsk utstyr ikke er innen rekkevidde.

Kurslederne Sverre Håkon Evju og Benjamin Lischner.
Kurslederne Sverre Håkon Evju og Benjamin Lischner. Foto: Rune Dahl

Nylig fikk helsepersonell fra inn- og utland en innføring i denne type behandling i Narvikfjellet. Totalt har drøyt 300 helsearbeidere sålangt fått opplæring i villmarksmedisin.

Når ulykken skjer langt unna medisinsk utstyr kan greiner, presenning og kraftig tape være redningen. – Det gjelder å tenke utenfor boksen, sier Lischner.

Ulykke med ATV i fjellet. Øvelsene var svært realistiske. Norsk Folkehjelp stilte med "pasienter". Foto: Rune Dahl
Ulykke med ATV i fjellet. Øvelsene var svært realistiske. Norsk Folkehjelp stilte med «pasienter». Foto: Rune Dahl

– Folk flest er mer ute og bruker naturen, men utfordrer den óg mer i form av toppturer, sykling,  klatring, offpistkjøring og padling. Det tilkommer som følge av dette også flere og alvorlige skader. Derfor tilbyr vi de allerede mange dyktige helsearbeiderne enda mer relevant fagpåfyll og praktisk kunnskap innenfor denne nye medisinske disiplinen, forteller Benjamin Lischner.

De 26 deltakerne på kurset i Narvikfjellet kom fra hele Norge, og fikk en rekke forskjellige scenarioer å bryne seg på.

Deltakerne måtte ta seg av en sterkt nedkjølt fjellvandrer. Han hadde ligget delvis i et vann. Foto: Rune Dahl
Deltakerne måtte ta seg av en sterkt nedkjølt fjellvandrer. Han hadde ligget delvis i et vann. Foto: Rune Dahl

En person var sterkt nedkjølt etter å ha ligget ute. En annen pasient hadde fått høydesyke. De fikk inn en pasient som hadde fått epileptisk anfall, en annen hadde mistanke om hjerteinfarkt. De rykket ut til en som var skadet etter velt på terrengsykkelen. En annen var sterkt skadet etter en ATV-ulykke. I det syvende tilfellet matte de ta hand om en som hadde falt ned fra et tak. De “skadete markørene” var alle medlemmer av Norsk Folkehjelp Ofoten, både fra Sanitet og Ungdomsgruppa.

En av instruktørene var Susy Stokes. Hun fortalte blant annet om sine erfaringer fra et stort snøskred som rammet base camp på Mt Everest i 2014, hvor hun var tilstede som lege. Foto: Rune Dahl
En av instruktørene var Susy Stokes. Hun fortalte blant annet om sine erfaringer fra et stort snøskred som rammet base camp på Mt Everest i 2014, hvor hun var tilstede som lege. Foto: Rune Dahl
  • Flere og flere ulykker skjer i naturen. Dette er faglig dyktige helsearbeidere som trener mye innendørs eller i nærheten av teknisk utstyr, men forskjellen er stor når ulykken skjer utendørs og langt unna hjelpemidlene, sier Evju, som har holdt på med villmarksmedisin i fem år.

Kurslederne kom fra både Norge, Sverige, USA og Storbritannia, og var av høy internasjonal klasse.

Stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen (H) overvar deler av øvelsen i Narvikfjellet. Foto: Rune Dahl
Stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen (H) overvar deler av øvelsen i Narvikfjellet. Foto: Rune Dahl
  • Det at kursdeltakerne må bruke fremmedspråk gjør øvelsen enda mer realistisk, sier stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen (H) som overvar deler av øvelsen.

Kristin er medlem i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget og var imponert over det hun fikk se i Narvikfjellet.

En downhillsyklist hadde skadet seg etter fall i Narvikfjellet. Meget realistisk øvelse. Foto: Rune Dahl
En downhillsyklist hadde skadet seg etter fall i Narvikfjellet. Meget realistisk øvelse. Foto: Rune Dahl

 

Kursleder Benjamin Lischner og Sverre Håkon Evju har satt opp fire tips til behandling av skader som inntreffer ute i naturen – tips som kan gjelde for alle:

 

  1. Bruk duct tape

Kraftig tape kan brukes til å stabilisere et brudd eller tette åpne sår i kombinasjon med andre hjelpemidler.

– Ordentlig duct tape, eller sølvtape, er gull verdt. Det er veldig anvendelig, og kan blant annet brukes til å stabilisere brudd, sier Sverre Håkon Evju.

  • Dette er noe mange har tilgjengelig i bilen. I kombinasjon med et vanlig ukeblad kan du for eksempel lage provisorisk gips. Det fungerer også veldig bra til å stenge åpne sår, utdyper Benjamin Lischner.
  1. Lag en «Burrito wrap»

Å forhindre at pasienten blir nedkjølt kan utgjøre en stor forskjell når hjelpen er langt unna. Her kan soveposen eller en presenning komme godt med, forklarer kursdeltakerne.

Det kan brukes til å pakke inn pasienten som en «burrito» inntil luftambulansen kommer.

  • Nedkjøling kan i utgangspunktet forverre en skade dramatisk. For det første kan pasienten bli forvirret, for det andre blir blodet tynnere. Det gjør at en liten blødning kan bli mindre kontrollerbar og en ufarlig skade kan bli farlig, utdyper Evju.
  1. Lag en provisorisk båre

Presenning, duct tape og treplanker utgjør en provisorisk båre til å frakte en pasient ved lange avstander.

Også her kan soveposen eller presenningen komme til nytte. Har du ski med deg kan disse kombineres til en provisorisk båre for å frakte pasienten hvis det blir nødvendig.

– Dersom pasienten kan gå, skal vedkommende som hovedregel få gå. Noen ganger er det derimot nødvendig å forflytte pasienten ut av et område, for eksempel på grunn av farlig terreng, påpeker Evju.

– Her kan også greiner som du finner ute i naturen brukes, legger han til.

  1. Ryggsekk for transport

På denne måten kan ryggsekken brukes til å frakte pasienten dersom det er nødvendig.

Hvis en provisorisk båre enten ikke er tilgjengelig eller tungvint å håndtere, kan en ryggsekk være løsningen.

Lag et hull i bunnen av sekken, få pasienten oppi og ta sekken på ryggen.

– Dersom pasienten må ut av området er dette en mulighet. Men her gjelder de samme reglene som i punktet over, sier Evju og understreker at den grunnleggende hjerte-lungeredningen uansett er den aller viktigste.a DSC_7719 a DSC_7743

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *