Her suges skipene på plass

Malmhavnen i Narvik har kvittet seg med trossene. Nå tas vakumteknologi i bruk for å fortøye fartøy på sekunder. Med 18 “sugekopper” langs den 160 meter lange kaia i utskipingshavna til jernmalmprodusenten LKAB, kan over 300 meter lange skip suges fast til land.

– Med “sugekoppene” kan vi fortøye er stort bulkskip på 40 sekunder, mens det tar opp mot 30 – 40 minutter på den tradisjonelle måten med trosser, sier Sofus Gedde-Dahl, administrerende direktør i Cavotec Norge AS.

Selskapet har levert den patenterte teknologien på fortøyning med vakum.

– Hver sugekopp har en sugekraft på 20 tonn, så totalt har systemet en holdekraft på 360 tonn. Det tar også høyde for flo og fjære, så tidevannsforskjeller opp til fem meter er ingen problem. Er det fare for at skipet kan gi slipp, gir systemet beskjed til kapteinene. Det er innebygd mye sikkerhet i systemet.

Uten trosser er bulkskipet fortøyd i Narvik. Foto: Cavotec
Uten trosser er bulkskipet fortøyd i Narvik. Foto: Cavotec

I tillegg kan sugekoppene skyve skipet hvor avstanden bestemmes av operatøren.

Det kreves ingen installering på skipene som ankommer utskipingshavnen. Investeringene ligger på land.

– Vi ville rett og slett teste ut ny teknologi for å øke effektiviteten i havnen. Vi ser etter gode løsninger som gjør at det kan brukes mindre tid på lasting og når vi slipper løs fartøyene igjen, forteller administrerende direktør Jacob Steinmo i LKAB Norge.

Ifølge Steinmo er det over 200 skip innom havnen i løpet av et år. Målt i fraktet tonnasje er malmhavnen en av de største i Norge, og nå har jernmalmprodusenten automatisert hovedkaien.

– Vi har nettopp begynt å teste systemet. Vi er inne i en testfase, så det er for tidlig å si noe om resultatene. Men motivasjonen var også at det skulle bli sikrere personellmessig. Det blir mindre fysisk arbeid enn ved å betjene trossene, og vi håper det skal effektivisere tiden som skipene bruker i havnen.

Saken hentet fra www.maritime.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *