SLIK MALER DU HUSET:

(Redaksjonell annonse)

ER DET PÅ TIDE Å FRISKE OPP MALINGEN? ELLER ØNSKER DU KANSKJE Å MALE HUSET I EN NY FARGE? NÅR DU SKAL MALE HUS UTVENDIG ER DET VIKTIG AT JOBBEN GJØRES RIKTIG.

– Dersom du gjør et godt forarbeid, og en grundig jobb med malingen, må du kanskje ikke gjennomføre den omfattende oppgaven like ofte. Og husk, etter slitet kommer kosen, forteller Richard Olsvik ved COOP obs.

SKRAP AV LØS MALING Før du setter i gang med malingen, må veggene dine rengjøres. Du bør sjekke veggene for mugg- eller råteskader, og eventuelt bytte ut deler som er alvorlig skadet. Finner du tegn på mugg? Da kan du få kjøpt egne produkter som du bør bruke før du maler over med ny maling.

– Dersom den gamle malingen har begynt å skrelle av, må det som er løst skrapes av før du går videre. Bruk en skarp skrape og den tiden du trenger. Du vil ikke angre på å gjøre denne jobben skikkelig, forteller Olsvik.

VASK VEGGENE FØR DU MALER. Maler du skitne vegger vil malingen sitte veldig dårlig, og du må male huset oftere. Luftforurensning og skitt må av, og veggene må få tørke skikkelig før du begynner å male. Etter slitet kommer kosen Det finnes egne typer såpe som er laget spesielt for utvendige vegger. Spray på blandingen av såpe og vann med en hagesprøyte eller lignende, og bruk en børste eller svamp der det er ekstra skittent. Husk å skylle veggene skikkelig med hageslangen. Du kan gjerne vaske huset på en kjølig gråværsdag. Da slipper du at solen tørker såpen på veggene før du rekker å skylle den av. Kanskje får du også litt hjelp fra regnet?

ALT TIL KOSEN: Ved COOP obs får du alt du måtte trenge til kosen når oppussingen er ferdig. Dag-Ove er klar med et rikt utvalg av kjøtt som skal på grillen. Fra venstre: Dag-Ove Larsen, Trine Karoliussen ved grillen, Kenneth Norlun, Marita Bow, Cecilie Bogstrand og Richard Olsvik. Foto: Rune Dahl
ALT TIL KOSEN: Ved COOP obs får du alt du måtte trenge til kosen når oppussingen er ferdig. Dag-Ove er klar med et rikt utvalg av kjøtt som skal på grillen. Fra venstre: Dag-Ove Larsen, Trine Karoliussen ved grillen, Kenneth Norlun, Marita Bow,
Cecilie Bogstrand og Richard Olsvik. Foto: Rune Dahl

– Vær forsiktig med bruk av høytrykksspyler når du vasker huset. Det er ikke nødvendig, og med for høyt trykk kan du skade kledningen på huset ditt. Hageslangens vannstråle rekker i tillegg lengre opp på veggen enn høytrykkss- pyleren, sier Richard.

GRUNNING AV VEGGER UTVENDIG. Normalt sett trenger du ikke å grunne trevegger som er malt eller beiset tidligere, en god vask vil være nok. Om du likevel ser flere områder med bart, ubehandlet treverk etter at du har vasket over, kan et strøk med grunning forlenge tiden til neste gang du må male huset.

MALE HUS UTVENDIG. Når veggene er rene og tørre etter vasken, og grunningen har fått tørket skikkelig, kan du begynne med selve malingen av huset ditt. Dette er kanskje den mest givende delen av prosessen.

– Kom gjerne innom oss på COOP obs for å få hjelp til å velge ut gode produkter, som pensler og ruller. Her får du også veiledning på hvor mye maling du vil har behov for, forteller Olsvik.

Husk at bedre produkter kan gjøre underverker for resultatet. Det kan også gjøre jobben morsommere og kutte ned på tidsbruken.

– Du bør legge 2-3 strøk med maling for hver gang du maler huset. På det første strøket kan du gjerne dra penselen tørrere for hvert strøk, slik at du kjenner at den fester seg litt mot underlaget. Ikke glem å male endene av panelene om du har vertikalt panel. Du ser ikke disse endestykkene hver dag, men de er hardt utsatt for vær og vind, og bør kanskje få et ekstra tykt lag med maling.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *