Satser på miljøet

Gjenbruk av gamle materialer, kildesortering og lokal mat, blir viktige ingredienser når den samiske festivalen Márkomeannu inviterte til spetakkel i marka om knappe tre uker. Miljøsatsing har nemlig blitt et viktig grunntanke for hele festivalen.  

Miljøsjefene Ane Margrethe Ugelvik og Magnus Storvoll Strømseth, som begge er engasjerte i organisasjonen Natur og ungdom, har i år jobbet nært med alle stabsområdene om å få en mest mulig miljøvennlig festival.

-Utgangspunktet har vært at man skal tenke miljø i all ledd når man arrangerer festival. I 2015 var første året Márkomeannu hadde egne miljøsjefer på festivalen, og i år har miljøsjefene våre blitt varm i trøya, smiler festivalleder Marita Kristin Eilertsen.

I år vil publikum få tilbud om en egen sorteringsstasjon på festivalcampen, og de vil kunne benytte seg av helt nye utedo – såklart bygget med resirkulert materiale.

-Vi har vært så heldig å få gjenbruksmaterialer fra gamle fjøs og hus i området fra gavmilde naboer, og dette materialet skal blant annet brukes til å bygge nye utedo, forteller Eilertsen.

Også i matserveringen på festivalen, Boaššu, har miljøtanken vært sentral. Menyen, som er satt sammen i samarbeid med stjernekokken Martin Jönnsson, vil bli servert på miljøvennlig engangsservice. Lokale råvarer og samiske matretter, servert på palmeblader.

– Nytt fra i år vil være at alle middager spises på formpressede palmeblader, og med miljøvennlig engangsbestikk. De er helt uten miljøgifter og er 100 prosent nedbrytbare. Vi har via  den første bedriften til å tilby svanemerkene engangsservice i Norge, Greenway Norge, fått hjelp til å finne gode løsninger for vår festival. De tar nedfalne palmeblader fra en nøttepalme som vokser i India, skyller bladene, og presser dem så til riktig form ved hjelp av høy temperatur. Nå kan både fatene, maten og bestikket kastes i matsøpla, sier festivalleder Marita Kristin Eilertsen.

Márkomeannu arrangeres på Gállogieddi i Evenes kommune, 28.-31. juli.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *